Scoil: Druim na Rath (uimhir rolla 12428)

Droim na Rátha, Co. Dhún na nGall
Éamonn Mac Dhúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí me óg bliadhanta o shion bhí me i gColaíste i bPorth i Lairge. Bhí me trí míosa no mar sin ann, agus oidhche amháin bhí me luighe ann mo leabhaidh nuair a mhusgail rud eiginteacht mé. Cha rabh fhios agam caidé a bhí cearr agus shuidh mé suas ann mo leabhaidh agus d'amharc me thart fa dtaobh díom. Bhí solus beag ag soilseadh agus bhí me ábalta 'ach a'n rud a fheiceal go maith. Sé lar na h-oidhche a bhí ann agus bhí gach duine san seomra na gcoladh go suimhneach. Shaoil mé gur bréaglacht a bhí mé agus lugihe me síos arais, acht mar sin féin tháinic seort eagla orm agus thuintigh me mo aghaidh leis an bhalla. Cha rabh me a bhfad mé luighe nuair a mhothuigh me an laimh fuar ar m'agaidh cosamhail le seo:-
    Bhí an ordóg faoi mo smig agus an cuid eile de'n laimh ar mo phluch dheas. Bhí an laimh iontach fuar - cosamail le sioc. Léim me amac as an leabaidh ar an urlar. Shaoil mé gur buachall eile a bhí ag imirt cleas orm, ach ní rabh duine ar bit a bheith le feiceal. D'amharc me i gcuid maith de na leabanaibh acht bhí 'ac a'n duine na gcodladh. Chuaidh mé mo luighe arais agus me ag smaointeadh caidé bhí ar siubhail ar scor ar bith. B'feidir go rabh me mo luighe deich bhomaití no mar sin, agus mo shuile drudite agam, nuair a tháinic an laimh ar mo aghaidh arais - an dóigh ceadna agus tháinic sé orm an cead uair. Amach go gasta liom ar an urlar, agus leath-bhróg mo laimh liom an iarraidh seo. Cha rabh duine ar bith a bheith le feiceal
    Éamonn Mac Dhúrnáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)