Scoil: Más an Easa (C.) (uimhir rolla 14776)

Más an Easa, Co. Dhún na nGall
Máire Ní Cholchuin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bocht i gcruadh cas agus ní rabh fhios aicí caidé le déanamh. Thig sí na caoirigh leithe agus nuair a tháinig sí go dtí an bealach mór chuaidh sí isteach go toigh a carad agus d'innis sí an sgéal duithe. Dubhairt a cara leithe na caoirigh a chur isteach san chró agus an olainn a bhaint daobhtha agus é a dhíol agus an t-airgead a thabhairt abhaile, rinne sí sin agus chuaidh sí abhaile go h-an sásta.
    Bhí fear ann fadó agus bhí leath shúil aige agus i n-ionad na súla eile bhí súil gloine aige. Chuaidh sé isteach go teach lá amháin agus nuair a bhí sé ag imtheacht dubhairt sé leis an chailín aimsire annsin, "tá agus tá súil eile agat nach bhfeiceann mé a choidhche."
    Aon lá amháin bhí fear ag siubhal ar an bhealach mhór agus fuair sé sgilling, bhí fear eile ag dul thart agus chonnaic sé an fear ag tógailt an sgilling agus
    Máire Ní Threartaigh