Scoil: Más an Easa (C.) (uimhir rolla 14776)

Más an Easa, Co. Dhún na nGall
Máire Ní Cholchuin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dubhairt sé gur'b leis a sgilling agus annsin chuir an fear eile ceist air "an rabh póll in do sgilling" dubhairt an fear eile go rabh agus annsin dubhairt an dara fear nach rabh póll ins an sgilling a fuair sé.
  2. Bhí fear 'na chomhnuidhe ag Caisleán na dTuatha uair amháin. Maol Muire an t-ainm a bhí air. Bhí bata mór aige, bata buidhe an t-ainm a thug sé ar an bhata mór seo. Achan lá de'n bhliadhain thug Maol Muire leith phunta íme do'n bhata ar maidin agus an leith eile do ag am dinnéara.
    Bhí an bata seo mór agus láidir agus achan duine a bhuailfeadh sé leis an bata gheobhadh siad bás. Aon lá amháin tháinig fear as Corcaigh le Maol Muire a fheiceáil agus bhuail Maol Muire é agus fuair sé bás. Fuair Maol Muire bás thall ins na Gleanntaibh agus níor chuireadh é san uaigh mar droch fhear a bhí ann agus annsin tháinig na preacháin agus d'ith siad na súile agus an cheann de.
    Máire Ní Treartaigh
    Donncach Ua Treartaigh