Scoil: Más an Easa (C.) (uimhir rolla 14776)

Más an Easa, Co. Dhún na nGall
Máire Ní Cholchuin

1. Lásadh.
    I bhfad ó shoin nuair nach rabh coinneal feagha no lampa agus óla aca. Bhí smutá giuise aca ar an teine, chruinneadh siad uilig thart fá dtaobh dó baiscáidh preataí agus d’ith siad a suipéar as an báiscáidh dó bhí ar an urlár leis an solas a bhí as smutáin giuise. Indhiaidh sin, chruinneadh siad thart agus dubhairt siad an phaidirín agus chuaidh siad na luighe annsin ag tabhairt buidheachas do Dhia.
  2. An t-Aonach.
    Tá mórán sean-nosanna ag na daoine ag an aonach anois. Tá ubhlaí, oráiste, péire milseain, briscáid agus mórán rudaí eile ar na seastain, agus ag na feirmeóirí.
    Bíónn bac, (beathaidheach), capaill, uan, caoirigh agus asail aca, agus bíonn siad ‘a ndíol agus bíonn daoine as áiteacha eile ag ceannacht stocaí agus blous olna ó daoine eile. I bhfad ó shoin nuair a bhí aonach ag na daoine, ghoid na daoine cearc agus dhíol siad iad ag an aonach annsin fuair siad uisge-beatha
        1. trádáil
    Brighid Ní Ghallchobhair