Scoil: Más an Easa (C.) (uimhir rolla 14776)

Más an Easa, Co. Dhún na nGall
Máire Ní Cholchuin

Ar an leathanach seo

1. Lá roimh Lá Bealtaine cruinnigheann na daoine agus na páistí beaga bláthanna agus gníonn siad crann Bealtaine le craobh bheag agus cuireann siad na bláthanna ar an chraobh le píosa sgreangan nó córda agus cuireann siad é amach ar aghaidh an toighe.
    Gníonn siad altóir beag fosta, cuireann siad bláthanna, coinneal, pictiúirí agus rudaí deasa.
  2. Gnítear cafraidh i mórán áiteacha agus seo an dóigh a gnítear iad. Gnítear iad amach as "sgillingí" a gheibhtear ins an mhuileann an áit a ndéantar min.
    An chéad rud a gnítear, cuirtear i n-uisge iad ar feadh dhá oidhche agus annsin bheirtear an t-uisge uatha agus cuirtear i bpota no sáspan iad, agus nuair a bhíonn siad ag bruith, cuirtear
    Brighid Ní Ghallchobhair
    An Ardaidh, Co. Dhún na nGall