Scoil: Más an Easa (C.) (uimhir rolla 14776)

Más an Easa, Co. Dhún na nGall
Máire Ní Cholchuin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bruitthear iad agus nuair a bíonn siad ag bruith cuirtear salann ortha Nuair a bíonn siad bruitthe, fagthar iad le h-éirig fuar. Cuirtear bainne ortha annsin, agus bíonn siad deas le h-ithe.
  2. Sean - Pisreógaí.
    Tá mórán sean - pisreógaí beo go foill. Creideann cuid de na daoiní (ionnta) iad, agus ní creideann daoiní eile (ionnta) iad. Seo sean - pisreógaí atá céadthaí bliana sean.
    Nuair a leagtar an t-eadach - soiteach deirtear go bhfuil strainsear ag teacht ‘un toighe
    Nuair a bíonn an madadh ag tafainn, agus ag briongloidigh deirtear go bhfuil strainsear ag teacht.
    Dá mbeadh tochas i láimh clé (de) dhuine, deirtear go bhfuil sé ag dul fhágail airgead. Dá mbeadh tochas ins an láimh dheas deirtear go bhfuil sé ag dul a fhághail craitheadh lámh.
    Nuair a bíonn an cluas dheas dearg agus d’á dhághad, deirtear go bhfuil daoiní ag cainnt droc - rudaí fa’n duine sin. Nuair
    Áine Ní Ceállaigh
    Peadar O Ceállaigh