Scoil: Rann na Feirsde (uimhir rolla 15927)

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Pádraig Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a rabh nead aige, go rabh ubh sa phréachan agus istigh san uibh go rabh a chroidhe. Bhí fhios ag an mhnaoi ghlais gurbh é sin an fhírinne. Nuair a chuaidh an fathach amach a sheilg chuir sí mac an iascaire ina chumraideacht féin agus d'innis dó caidé dubhairt an fathach. Caithfidh muid ar sise an préachan a mharbhadh agus croidhe an fathaigh fhagháil.
    Chuaidh an bheirt amach. Bhí an préachan na luighe ar a neid. Cheap mac an iascaire é agus mharbh siad an phréachan. Comh luath agus thuit an preachan, chur an tahtach agus níor phill sé ortha an oidhche sin. Bhí an fathach marbh. Thainic an bheirt annsin go caisleán an fhathaigh. Rinn siad comhnuidhe ann. Bhí iomlán óir agus an caisleán acu daobhtha fhéin. Annsin bhí dóigh mhaith ortha ó'n lá sin go dtí an lá indiu.
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg
    Micí Mac Pháidín