Scoil: Rann na Feirsde (uimhir rolla 15927)

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Pádraig Ó Baoighill

SCANNING NOT CLEAR
    leis an bhádóir mar seo "An bhfuil cuimhne mhaith cinn agat?" arsa an bodach. "?? ?? dháth contráilte le mo chuimhne" arsa an bádóir. "Bhal" ars' an bodach, "tabhair sgéala go hÁrainn chuig Clann Suibhne agua na h-Iarlaigh as Árainn go mbéadh siad amach as Fraoch go Lasaoid an Bhrocaighbhfuil do chuimhne féin ??" ars' an bádóir. "Scoith"ars' an bodach.
    Fásaidh preataí i nÁrainn agus eorna lom,
    Ach ní gnáthach leobhtha gcur i malaí gan chluas gan ??
    Mac Marlaigh thainic aniar as G??
    Sgéal cráidhte ort is gránna mar chuaidh tú i ngrinn
  2. An Gaedhilc ar a Choicrigh
    Bhí lánamhain 'na gcomhnuidhe i Rann na Feirse fad ó shoin agus iad beo bocht, gan saidhbheas de chineal ar bith acu ach giota beag de thalamh gan mhaith as a rabh siad ábalta beagan beag bárr a bhaint le na gcongbháil beo thall an bhliain, le (?) tabhachtach críonne. Ní raibh acu ach mac amháin de theaghlach agus (?)...seisean cúig bliadhna deág d'aois rinn sé suas a meinn go (?) sé (?) le cuidhighadh , a mhuinntir a thógail as an (?) agus a bhoichtineacht. Maidin dheas
    SCANNING UNCLEAR
    (REVISE LATER)