Scoil: Rann na Feirsde (uimhir rolla 15927)

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Pádraig Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    spéir a mharbhad. Dubhairt sé leis an ghaduidhe go gcaithfeadh sé imtheacht agus cailín a bhí goidte ag fathach a thabhairt uaidh.
    D'imthigh siad agus thug siad leo bád agus chuaidh siad go dtí an teach a rabh an cailín ann. Chuaidh an gaduidhe isteach agus ghoid sé an cailín. Nuair a bhí siad amuigh i lár na fairrge chonnaic said an fathach agus é ag cur bladhairí teineadh amach ar a bhéal. Scaoil fear an gunna leis agus mharbhuigh sé é. Nuair a thainic siad go dtí an chladach bhí cuid mhór daoine istigh ar an chéidh. Thug an t-athair an cailín do'n ghaduidhe le pósadh.
    Anna Ní Bhaoighill Aois 38 bliadhain
    Rann na Feirsde
  2. Bhí Mór na Scamall in a ingean ag an Ghréin agus bhí sé comh bródamhail sin as a geinealach agus nach bpósadh sí fear ar bith ach Lir agus d'éirigh said aníos comh mór urranta agus go bhfáadh siad órdlach sa n-oidhche agus órdlach eile sa lá. Dá réir mar bhí siad ag éirighe mór bhí Mór ag éirigh ní ba bhródamhla asta ná shíl sí nach rabh...
    Seosamh Ó Breathnaigh
    Anagaire, Co. Dhún na nGall