Scoil: An Clochán Liath (Dungloe) (uimhir rolla 15243)

An Clochán Liath, Co. Dhún na nGall
Doiminic Ó Ceallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dálach a's baile. Chruinnigh sé trí lán báid dá chuid fear agus an an oir ar bhárr tuinne leo an méid a bhí ina gcorp. Bhí sé ag bráth an bheán d'fhuadach agus an dún a dhoghadh. Tháinig siad idtír ar an chéideadh agus chuir triúr spídeoirí go dtí an dún le fhios a fhághail go rabh an Dálach arais.
    Acht ní tháinig siad thár fairrge nó idtír ingainfhis, connachtas iad ón dún. Nuair a chualaidh an bhean an sgéal thóisigh sí ag smaoiteadh caidé a deanfadh sí. Thug sí órdú dó'n mhór sheisear searbh foghantach a bhí aicí solas. a chuir ingach aon fhuinneóg agus an méid torman 's callan is gleo a thiocfadh leo a dheánamh rinne siad sin. Nuair a tháinig na spídeoirí fá ceath ramhadh míle do'n dún chonnaic siad na solas agus cuala siad an gleo. Chuaidh siad arais un na Céideadh agus d'innis do'n Rabhartach go rabh an Dálach 's a cuid fear sa bhaile. Níor luaithe a chuala an Rabhartach seo na d'órduíg sé a chabhlach chun fairrge agus ar siubhal leo comh tuigh gear a's tháinig leo 'un na bhaile ba é clisteacht na mná agus an gleó a shabhail
    Dominic Ó Ceallaigh
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)