Scoil: An Clochán Liath (Dungloe) (uimhir rolla 15243)

An Clochán Liath, Co. Dhún na nGall
Doiminic Ó Ceallaigh

1. TAIBHSÍ AGUS SIDHEÓGAÍ
    Fá na sléibhte
    Níl sé ach comhaireamh beag le fiche bliadhain ó tharla an taisbeanadh a ndearn mé tracht air. agus ní raibh sé tamhaill is cúig bliadhna roimhe sin nuair a bí taibhse an Rubaill bháin ar a choid fán cheanntair (seo) cheadhna
    Chaitheadh sí seal ó ghabhail ó sholais de go sgairt á choiligh ar an bhealch uaigneach seo go bharr na gcosaidhreach (ban bookscrew Hill) deamhain carr a iéigheadh an bealach seo nach bhfeicí go tobann ar an taobh eile dén ‘’oicí’’ í, agus thigeadh crith – eagla ar an chapall. Agus ar an tiománaide acht suidhead sise annsin gan cuir chuicí nó uaithe go n-éaluigheadh sí comh fáiltídhe is tháinig sí.
    Tharla gur mhotuigh fear de chlainn dhalaigh (atá anois ar shluagh na marb) ‘s go bhfaea sé ar an taobh uile dén carr í ‘s gan leis acht é féin – indiaidh traibhealéor fhágail ar an bhaile chlochán uacht. Ce bhith áit ar fhág sí slán cuideactan aige, bhí seisean an oiread sin fríc a ceile. An teacht as na Dubhcharradh dó gur b’eigean na drianacha a ghearradh as cúl a dhuirn, agus de tairbhe reatha a tugadh cuige féin lé comghaisí brandaí é!
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)