Scoil: Éadan Anfaidh (uimhir rolla 10166)

An tÉadan Anfach, Co. Dhún na nGall
Gráinne Ní Éagrain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhall uirnéis d'á bhfuil san teach faoi, dóirt uisge na gcos amach sa dorus agus cuir ceann an mhaide bhriste isteach sa teine."
    Isteach le bean-a'-tíghe agus ars sise: "Tá binn an liosa ar theine."
    Chaith gach bean uaithe cé bith bhí sí a dheánamh agus amach ar an dorus leó uilig agus gach bean ag caoineadh agus ag béicfidh: "Dóighfear mo leanbh; dóighfear mo leanbh."
    Chomh luath agus fuair bean-a'-tíghe amuigh iad, rith sí agus chuir an "bolt" ar an dorus. Chuir sí annsin, béal an phota mhóir faoi, béal an stópa faoi, béal an phigín faoi agus béal gach rud eile faoi. Dhóirt sí uisge na gcos amach san dorus agus sháith cheann an mhaide bhriste isteach san teine.
    Chá rabh sé ibhfad go dtainic an trup go dtí'n dorus; bhí na Cailleachaigh arais agus iad ar mire le feirg fa'n chleas a h-imearadh ortha. Bhuail siad ar an dorus, agus dubhairt:
    Gráinne Ní Éagrain