Scoil: Éadan Anfaidh (uimhir rolla 10166)

An tÉadan Anfach, Co. Dhún na nGall
Gráinne Ní Éagrain

1. Na Trí Chomhairle
    Ní rabh mé fhéin ariamh gan sgéal úr na sean sgéal. Da mbéidhinn gan aon sgéal, chumfainn fhéin sgéal, nó rachainn 'na Frainnce fa dhein sgéil. Da mbéidhinn bódhar ní chluinnfinn é agus da mbéidhinn balbh ní thiocfadh liom é innsint ach nuair atá sé agam innseochaidh mé é.
    Bhí sin ann i bhfad oshoin agus ibhfad oshoin fhéin é. Bhí fear 'na chómhnaidhe thíos ag Droichead na Dochra darbh' ainm do Niall Ruadh Mac Giolla Inid. Am an droch shaoghail a bhí ann agus ar an droch uair dóibhthe fhéin thainic an Gorta agus an Fiabhras a shiubhal 'leis fhad le bunadh Dhroichid na Dochra comh maith le háit.
    Bhí bean agus cúigear mac ag Nial Ruadh. Thainic an Fiabhras ortha agus dóibh fhéin a hinnistear é fuair ceathrar de na gasraidh bás agus
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Gráinne Ní Éagrain