Scoil: Mullanmore (uimhir rolla 1734)

An Mullán Mór, Co. Dhún na nGall
Seosamh Ó Coilín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    deireadh d'éirigh an gasúr fhad leis an bhascaid agus thóg sé an clár dí. D'amharc sé isteach agus caidé a bhí ann acht nodhanán beag. Bhí an gasúr an sganrighthe nuair a chonnaic sé seo. Smaointigh sé dá bhfágadh an bhascaid na dhiaidh go bhfuigheadh fear an t-siopa gaibhte é. Thug sé leis an bhascaid agus d'imthigh sé amach na sráide, agus rith sé an méid a bhí in a chorp ag tarraingt ar dhroichead Sraith an Urláir. Bhí ceardhcha beag ag ceann an droicid agus cupla gabha ag obair ann. Ní rabh solas ro mhaith aca agus rith an gasúr isteach agus d'fhág sé an bhascaid istoigh i gcoirneal dhorcha a bhí ann. Rith sé amach arais agus d'imthigh leis. Acht ní dheachaidh sé i bhfad gur mhothuigh sé fear no beirt in a dhiaidh. Fa dheireadh chuir sé an chor ortha agus chuaidh sé isteach i bpáirc mhór a bhí ann agus bhí sgaifte mor eallaigh innte. Bhí sé ag sioc go cruaidh an oidhche sin agus bhí an gasúr cos-tarnocht. Bhí a chosa iongantach fuar chuir sé beathach de'n eallaigh na seaseamh agus luigh sé fhéin in a h-áit fá choinne a chosa a theidheadh. Ní rabh sé i bhfad na luigh go dtainig an fear mhór isteach na pairce agus bata mór leis. Thiomain sé ceann de'n eallach leis. Sgáruigh an ghasúr roimh an fhear agus d'imthigh leis an bealach mór. Fa dheireadh chonnaic sé solas i dteach beag agus tharring sé air agus chuaidh sé isteach. Ní rabh istoigh acht bean nuair a chuaidh sé isteach agus d'fhiosruigh sé díthe an gcoinneochaidh sí é go maidin, go rabh sé an tuirseach. Dubhairt sise leis go rabh beirt ghasúair
    Bríghid Ní Bhaoighil