Scoil: Mullanmore (uimhir rolla 1734)

An Mullán Mór, Co. Dhún na nGall
Seosamh Ó Coilín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a bhí siad ag tionntadh a bhaile dubhairt Aodh Ó Baoghaill leis an Donnan. "Ní bhfuighidh mise aon ghréim no deoch nach bhfuighidh tusa leath de". Agus anuas an t-Éadan Anfaidh bhí lá an te ann. Chuaidh Aodh Ó Baoghaill agus an Donnan isteach i dteach go bhfuigheadh siad deoch. D'iarr Aodh Ó Baoghaill deoch. Fuair sé gagan bainne mhilis. Thóg sé an gogan agus d'ól sé é "tchím" arsa 'n Donnan "gur goirid a choinnigheann tú suas le do ghealltanas". "O gheobhaidh tusa ceann eile" arsa Aodh Ó Baoghaill "Ní h-é sin do ghealltanas" arsa an Donnan " tá mise réidh leat. "bhfeicfidh mé aráis tú" arsa Aodh Ó Baoghaill. Ní thiocfaidh mise aráis go dtí an lá a bhriseas Binn Chritin arsa an Donnan go dtí go rabh an tír teann leis na Gaedhil. Beidh mise annsin an lá sin. Sin an rud a bhaist Bealach na gCreach ar Bhealach na gCreach go dtí an lá atá indiu ann.
    Séamus Ó Gallchobhair,
    Árd Donn,