Scoil: An Tulach Mór (uimhir rolla 6293)

Tully More, Co. Dhún na nGall
Máire, Bean Uí Bhrisleáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    shíl se gur marbh a bhí an capall ag an poitín agus tarraing se an sgian poca agus tarraing an craiceann dí, annsin bhain se leis an ceig eile poitín agus cuir sé comhgarach de’n bhealac mór é ionnus nach bfuigheadh duine eile é go dtiocfadh sé arais. Thug sé leis agus díol sé é ar an (earpaic?) Annsin chuaidh sé abhaile agus chuaidh sé a luighe. Chonnaic a bhean rud mór dearg ag teacht aníos an camhsa. Deírigh sé annsin agus cuir isteach é agus cruinnigh sé a comursannaí go bfeicidh sé goidé deanfad sé. D’iarr siad air gul fhad le buisteóir agus cnoicne caorach a fhágail ua. Nuair a chuaidh sé fhad leis an buisteóir dubhairt sé go leigeasfadh se an beatha da ndíolfad sé ar a son. Thug sé leis cnoicne caorac agus d’fuigheal sé le ceile iad. Ní rabh sé i bhfadh go dtí go rabh an beathadach leigheas-ta. Chuaidh an ólann a fás gach uile bliadan, bainead a maighistir fice punt ola de.
    AT1911A: Horse's New Backbone
    Sorcha Nic Niallghuis