Scoil: Ring, Dalahasey (uimhir rolla 9111)

Coimín na Roinne, Co. Bhaile Átha Cliath
M. Ní Reachtaire

1. Portach na Rinne nó An Rinn.
    An Rinn: Deirtear go raibh "Portach mór Fairsing" san áit seo fadó, agus go raibh móin bhreagh le fághail ann. Acht níl le feiceál ann anois acht "Criathra mór Fiadháin Fhliuch" - gan rían móna ar bith le feiceál ann.
    An Portach: Tá a lán déin Phortach seo ar an dtaoibh thoir déin sgoil an-fhluich agus tá sé fé luachra agus fé uisge. Tá an talamh ar an dtaobh thiar dein sgoil níos fearr agus rinne na doine chuid mhaith dé thiormiú agus 'sa stlighe seo rinneadar talamh mhaith as cuid déin "Portach".
    Acht, na céadta bliadhain ó shoin, is féid-ir linn samhailt dúinn féin an saghas áite abhí ann. Sular tháinig ár sinnséar ár dtús "coill mhór" abhí san áit 'na bhfuil "Baile na Rinne" anois.Agus 'san gcoill seo bhí na h-ainmhidhthe fiadhana go fairsing: an leónan, an tigar, an béar srl. Acht i gcúrsa aimsire de réir a chéile do lothadh na crainnte
      1. filíocht
    M. Ní Reachtaire