Scoil: Cúl na Heórna, Carraig na Siúire (uimhir rolla 4136)

Cúil na hEorna, Co. Phort Láirge
Mairéad, Bean Uí Aiseadha

1. An Cuigeann.
    Tá chuinneóg againn sá bhaile. Tá sé dhá troigh ó thaobh go taobh agus tá sé trí troighthe in a bharr. Sean-chuinneóg iseadh í. Tá sí againn lé fiche blían. Deineann mo mháthair an t-im trí úaire ins an seactmhain ar feadh an Samraidh. Ní deineann sí é acht aon uair amáin an feadh an geimridh. Deantar an "cuigeann" i leáth uair.
    "Na cliatán"-- seo iadh na trí piosaí adhmadh atá i lár na cuinneóige. Tá dhá laimh ar an gcuinneóg. -lámh ar gach thaobh dí agus castár na lámha timceall i bh'fháinne. Tá poll beag de gloine i lár na cuinneoga agus a bíonn an gloine glán bíonn fhíos ag mo mháthair go mbhionn an cuigheann déanta.
    Tógann sí an bláthach amach as an gcuinneóg annsán déantar arán so-blasthá leis an mblátaigh agus olthár é, freisn. Tógann mo mháthair suas clár na cuinneóga agus tógann sí an im amach. Nigheann sí an t-im trí uaire i fíor-uisge agus annsan.
    Dhéir na sean daoine má thagadh stróinséar isteach i tigh an bainne lé
    Eibhlín Ní Cuilleanáin