Scoil: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (uimhir rolla 8133)

Tuar an Fhíona, Co. Phort Láirge
Nóra Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Pádraig Mac Craith, Leaca an Darra. Tá sé ina beatha fós. Nuair a bhí sé óg ní raibh aon fear a sháróchadh é ag caitheamh meachanaí agus ghabh sé duaiseanna ar fuaid na contae agus lasmuigh di. Bhí an craobh aige ar an leath chéad agus an ceathrú chéad.
    Fear ráis ba ea é leis agus ghabh sé rás céad slat go minic. Idir 1885 agus 1895 a bhíodh sé ag iomáidgeacht. Bhí sé ós cionn sé troigh ar aoirde agus é dumtha dá réir.
    Ag na Sceithiní a rugadh agus toghadh Domhnall Ó Fearachair timpeall 1850. Bhí ainm Domhnaill anáirde ar fuaid na hÉireann. Bhí rith agus léim agus neart ann. Níor bhuail sé le fear a bhuadhfadh air lena linn. Bhuaidh sé craobh na hÉireann i gcomórtas iomlán agus é in aois a dachaid bliain. Bhí lán seomra de duaiseanna aige.
    Bhí Liam Ó Floinn i Réid na dTeampán sa 19adh aois. Fear an-bríomhar be ea é. Theigheadh sé léim i ndiaidh a chúl
    Teangacha
    Eilís Ní Chadhla