Scoil: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (uimhir rolla 8133)

Tuar an Fhíona, Co. Phort Láirge
Nóra Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Tá alán tobreacha beannaithe i ndúithe Déise agus ba mhór í onóir na ndaoine dóibh san sean-shaol atá imithe.
    Mágh Deilge
    Tá tobar anseo agus deirtear gur chuaidh sé i ndísc leis. Tá sé i lár carraige anois agus bíonn uisce ann i gcónaí. Bhí oifigeach Sasanach san áit uair agus bhí capall fiadhaigh aige. Chaill an capall a radharc agus chuir an t-oifigeach fear go dtí an tobar leis chun turus a thabhairt. Ag dul abhaile dóibh leighiseadh an capall agus bhí an oifigeach ina dhall. Sin é an uair a ndeaghaid an tobar i ndísc.
    Bíonn Patrún i Máigh Deilge ar an 15adh Lúnasa agus Lá le Muire Máigh Deilge a tugtar ar an lá sa cheanntar sin.
    Cáit Breathnach
    Béal na Molt, Co. Phort Láirge