Scoil: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (uimhir rolla 8133)

Tuar an Fhíona, Co. Phort Láirge
Nóra Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Tá tobar beannuighthe i Máigh Deilge timcheall leath-mhíle ó dheas ón séipéal. Bhíodh an domhan de dhaoine ag tabhairt turus ann go dtí tamall beag de bliadhanta ó shoin. La an pháthrúin is mó a theighdís ann. An 15ad lá dhe Lughnasa a bhíodh an pátrún ann agus lá'l Muire Máighe Dheilghe a thugtaí air sa dúithche seo. Daoine a mbíodh ag imtheacht uatha, nó aon ghalar mar sin ag gabháilt dóibh, theighdís go dtí an tobar agus thugaidís turus ann, agus deirtí go leighistí go leór ann. Bhí oifigeach airm na chomhnuidhe gairid don áit sin, úair agus sasanach ba eadh é. Bhí árd chapall aige, agus pé rud a tháinig air, do d'imthigh sé caoch. Thairig sé deich bpúint d'fhear a bhí aige, ach an capall a thabhairt cun an tobhair, agus turus a thabhairt leis. D'eitigh an fear é, ach bhí fear eile ag obair aige agus dubairt sé go ndéanfadh sé féin é. Thug sé an
    Eilís Ní Chadhla
    Béal na Molt, Co. Phort Láirge