Scoil: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (uimhir rolla 8133)

Tuar an Fhíona, Co. Phort Láirge
Nóra Nic Gearailt

1. Sean-Cheardanna
    Bhí an lán sean-cheardanna sa duithe seo fadó; acht is beag dá rian anois ann.
    Roimh teacht na n-Uachtarlann céird an mhaith ba eadh Cupaereacht; agus bhí triúr no ceathrar Cupaerí insan bparóiste seo; agus a ndá ndóthain le déanamh acha.
    Dheinidís na cannaí cun na mbó a crúd, na tobáin cun an bhainne a chuir ar socrú, daibhche le h-aghaidh an uactair; firciní cun an ime a chur ionta; agus an baraille Chuigne cun é a dhéanamh. Ghearraidís an t-adhmadh i rith an Gheimhridh. agus bhídís ar a ndícheall ag cur na h-Áthraí le chéile i rith an t-saosúir.
    h-aicléireacht. Seo céird a bhí annso timcheall céad bliadain ó shion. Bhíodh líon dá chur ag na daoine. Chuirtí ar bogadh sruth, agus dhéantaí é a thiormú i na dhiaidh sin.
    Núair bhíodh sé tirm, caithtí é chíoradh chun snáth a dhéanamh dhe. Céird innti féin ba eadh an obair sin, agus h-aicléir a tugtaí ar an bhfear a dhéineadh é.
    Múnladóir Coinneal. Coinnle geire a bíodh agh
    Eilís Ní Chadhla