Scoil: Gleann Calraighe (uimhir rolla 15864)

Gleann Chalraí Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Nóra Ní Riagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    nuair a bhí siad ag teacht suas an bhóthair, tháinig taidhbhse amach mar barraille ar an mbóthar agus bhí dhá madad acu agus thosuigh an dá mhadad ag troid leis an barraille agus nuair a tháinig siad go dtí an crois bóthair, d'imthigh an barraille agus tháinig coileach Francach agus bhí n madadh ag troid leis an coileach Francaigh agus fuair ceann de na madadh bás agus d'imthigh an coileach Francach annsin. Nuair bhí siad ag dul treasna na h-abhainn thuir an ceann eile de na madadh isteach san abhainn agus do bháichadh é.
    Sgeal: leath-dhuine bocht simplídhe a bhí ag dul trasna páirce a rubh ba ar féarachann, lá amháin nuair a lean tarbh é. Bhain mo dhuine amach, nídh nach h-iongnadh nuair a chuala sé an tarbh ag buirthigh in-a dhiaidh. Go díreach agus é fá neas acht cúpla coiscéim d'ón sgonnsa thainich an tarbh suas leis, thóig ar a adharca é, agus chaith anonn thar an sgonnsa é. Nuair a thainich an leath-dhuine chuige féin, dhearc sé isteach agus chonnaic sé an tarbh ar an taobh istigh agus é ar bhuile.
    Bhí sé ar a dhá ghlúin agus é ag réabadh na talmhan le na chuid adharc.
    "Seadh" arsa an leath-dhuine, ag cainnt leis an