Scoil: Gleann Calraighe (uimhir rolla 15864)

Gleann Chalraí Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Nóra Ní Riagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chuaidh capall i loch san n-geimhreadh. Nuair a thogadh é ní raibh sé ábalta siubhail. Cuir siad fé dhein Seán. Nuair a tháinic Seán dubhairt sé "cuir ar mo dhruim é agus bhéarfadh mise abhaile é. Beir Seán dhá mhíle abhaile é.
  2. Sgéal: Bhí fear i nEirris fadó agus fuair sé guna i bfolach. Bhí sé ag féachaint air. D'imthigh sé abhaile agus thug sé a dearbhráthair leo. O is droch rud é arsa an dhearbhráthair. Ins an bún mor atá an tolc. Beir greimh ar an taobh chaol. Tharraing leath é go dtí an fhairrige mhór é agus chaith amach é.
  3. Sgéal Grinn: Bhí daoine ina gcomhnuidhe san áit seo uair amháin chuir siad an chailín aimsire acu. Oidhche amháin chuir siad an chailin aisire i gcoinne na mbó agus ní tigh leití na ba d'faghail agus bhí faitcíos uirthi dul abhaile nuair nach bhfuair sí na bá agus chuaidh sí abhaile go Béal-Deirg. Nuair nach thainig sí go dtí an teach ina raibh sí ina chomhnaidhe, chuaidh an fear agus an bhean ina dhiaidh agus ní thig leo i d'fágháil ar an sliabh. Chuaidh siad síos go dtí Béal-Deirg agus bhí sí ina-theach féin. Chuaidh siad abhaile arís agus
    Máire Ní Éigeartaigh
    Sean Mac an Bhreiteamhan