Scoil: Sean-Achaidh (uimhir rolla 12887)

Seanachaidh, Co. Mhaigh Eo
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

1. Ó S. Uí Mhaoilfabhail,
    Seanachaidh
    Béal-an-Mhuirthid

Is é Seanacaidh an t-ainm atá ar mo cantar féin. Fuair sé an t-ainm sin o'n sean pairc a bhí ann fadó. Tá sé suidhte ig Co Mhuigheó agus tá sé san baruntacht Iorruis.
    Tá trí teach déag ann. Tá seacht tighte ceann tighe agus tá sé tigthe ceann slinne ann. Is iad na daoine atá san tighthe go bhfuil ceann slinne annL:-
    Muinntir Uí Mharcadha, Muinntir Uí Muireadhaigh, agus Muinntir Uí Baoilián, Muinntir Uí Mhac Aindriú, agus Muinntir Uí Mhaoilfabháil,
    Is iad na daoine atá san tighthe go bhfuil ceann tigh ann:-
    Muinntir Uí Conmhaigh, Muinntir Uí Discín, agus tá dhá Muinntir Uí Dhiscín ann, agus Muinntir Uí Pháidin agus tá Muinntir Uí Marcadha eile ann agus tá Muinntir Uí Mhaoilfabháil eile ann.
    Rinne an céad teach slinne ceitre is fiche h-aon mbliadhain ó shion. Tháinig fear uasal ó'n Sasanach go dtí an Cantar seo gur ab-ainm Longworthy agus bhí a lán airgid aige agus do rinne sé teach mór inraibh cuig seómraí ann inaice na bhfairrge. Ní raibh sé ann acht trí mhí nuair a lás se an
    Brígid Nic Aindriú
    S. Uí Maoilfabhail