Scoil: Sean-Achaidh (uimhir rolla 12887)

Seanachaidh, Co. Mhaigh Eo
Múinteoirí:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

Ar an leathanach seo

1. Tá mé mo cómhnaidhe i gCnoc-na-Sean-Bhoth. Tá sé sa bparóiste Cill Mór agus tá sé san Barúntacht Iorrus.
    Fuair sé a ainm mar bhí sean teach déanta as fód ann san tsean aimsir agus tá an talamh Cnocach freisin agus mar sin a fuair sé a ainm Cnoc-na-Sean-Bhoth.
    Tá fiche teach ann go bhfuil ceann slinne ortha acht níl ann acht teach amháin go bhfuil ceann tuighe ortha. Seo iad ainm na daoine atá ina cómhnaidhe inte.
    Muinntir Mhic Giolla Ruadh, Muinntnir Uí Baireád, Muinntir Suibhne, Muinntir Uí Paídín, Muinntir Nic Aindriú, Muinntir Uí Maolálaigh, Muinntir Uí Giniallaigh, Muinntir Uí Naillín, Muinntir Uí Baithnigh, agus Muinntir Uí Muineacháin.
    Tá din-uar daoine ann ós cionn seachtmar bliadhan agus seo iad an t-ainm atá ortha. Pádraig Ó Giniallaigh, Micheál Ó Maolalaigh, Mártan Ó Maolalaigh agus a bhean, Máire Ní Seóithe, Seán Ó Naillín agus a bhean. Tá sgeálta ag Micheál Ó Maolalaigh i gaedilge.
    Nuair abhí an Imrice mór ar siubhal fadó chuaidh alán daoine ón áit seo go Amaracá chun sliabh bheata abhaint amach annsin. An méid daoine atá san áit seo anois tá sé an chruaidh dóibh sliabh a baint amach
    Cnoc Seanbhotha, Co. Mhaigh Eo
    Máire Ní Naillín