Scoil: Sean-Achaidh (uimhir rolla 12887)

Seanachaidh, Co. Mhaigh Eo
Múinteoirí:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubairt an taidhbshe leis nár chóir abheith amuigh go deireannach san oidhche. D'imthigh an buachaill abhaile leis agus, fá cheann sgathaim, tháinig tinneas air ogus an fuair an buachaill boct bás.
  2. Bhí fear, go bhfuil an t-ainm Mac an tSaoir air, ag imtheacht abhaile oidhche thar éis abheith ag déanamh áirneáin i nGleann Gaed. San tSlighe abhaile dó bhí sé ag imtheacht thar coiléar. Thug sé amhannc isteach agus b'iongadh leis nuair chonnaic sé fear og saothrú istigh, fear a marbhuigheadh cupla bliadhain, nó tamall roimhe sin. Bhí aithne ag Mac an tSaoir mar Cuffe an t-ainm abhí air. Labhair an taidhbhse leis, agus d'iarr sé athchuinge air. Gníomh a déanamh dó go mbádh tárrtháil aige ón achuid fulaing.
    Seán Ó Dubhthaigh
    Cáit Bean Uí Maolálaigh