Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

1. Fadó bhíodh níos mó táilliúirí sa gceantar seo mar atá fá láthair.
    Fadó bhí dhá cheann ann acht anois níl acht aon cheann amháin. Tá am deas acu anois i gcomparáid leis na táilliúirí a bhí ann fadó.
    Ní raibh a teach féin aca le obair a dhéanamh ann acht do théigheadh siad ó theach go teach ag déanamh éadaighe do na daoine.
    Do thiúbharfadh siad na h-uirlísí leobhtha agus nuair do rachaidís chuig an teach d'obruigh cuid aca ar an mbord agus bhíodh doras ag daoine an tighe leis an gcuid eile agus do dhéanfadh siad na culaith éadaighe ar lár an urláir.
    Bhíodh gach uirlís aca mar atá ag na tailliúirí fá láthair acht an inneall fuaghála. Bhíodh snáthad agus snáth aca leis na culaith éadaighe do fhuagháil agus bhíodh siad chomh breágh is na culaith éadaighe a dhéanfas an inneall fuaghála. Tá seomra ag na táilliúirí fá láthair ina dteach féin len a gcuid oibre a dhéanamh ann agus téigheann na daoine chuca nuair bhíos éadaighe le déanamh aca.
    Caitlín Ní Gothraidh
    Martan Ó Cléirigh