Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Go díreach nuair bhuail an clog a dó dhéag chuala Michll [!] torann agus í nóiméad eile cé thainigh acht an teibhse agus lóchrann mór in a láimh aige
    Nuair shroich sé lár an t-seómra labhair sé de ghuth gharbh. "Tá duine eicínt annseo. Brostuigh orraibh agus fágh dom é" ar seisean le sgata sidhe a thainigh ar a chúl. Thosuigheadar ortha annsin ag cúartugha[dh] in gach áit. Fuaireadar Michil agus thugadar amach é. "Céard a thug annseo thú" ars'an teibhs[e.]
    "Bainfhidh mé do cheann díot ar an bpuinnte".
    "In ainm Dé ars' Michil imthigh as seo agus déan deifir" "Táim ag teacht annseo le fada" ars' an teibhse," agus níor dhubhairt aoinne liom ariamh"
    Molaim thú tá tú chomh cródha sin. An bhfeicir an sgeach sin ar chúl a' tighe. Ta croca óir curtha annsin agus is leat-sa é."
    Leis an bhfocal sin bhí sé imthighthe.
    Fuair Michil an t-ór agus bhí sé ina fhear saidhbhir uaidh sin amach.