Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhí an lán ansin ag damhsa sa gaischeannhac agus i gceann tamill chuaigh ceann de na síoga anúis chuici agus dfhág sé in lámh ar sróin na mná agus do leig sí sraoth aisti an trí h-uaire dubhairt an fear ó báile na stócach bail ó dia uirrí. Bhí na síóga ar buile leis agus chuadar anúas sa gaistesannach e.
    Ní raibh fios aife cá raibh sé chor ar bith agus do rith sé amach ón teach.
    Fuair sé a asal is cairt ar iaab an bhóthair bhí an carrt briste agus bhí gach rud sgáptha anseo is ansúid sa mhóthair.
    Is minic a dinnis sé an scéal sin agus dúirt sé go raibh an táth air nuair nach tógadh ins na síeoga é. An odé sin é. Bhí faitíos ar uaidh sin amach nuair a bhí sé ag dul thiar an áit in a bhfaca sé iad.
    Caitlín Ní Ghothraidh
    Tomás Breathnach