Scoil: Rusgaigh (2) (uimhir rolla 10949)

Rúscaigh, Co. Mhaigh Eo
Eibhlín Ní Chorraidhe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar siúl ag na múinteoirí seo ar feadh an lae agus san oíche. Is é an teagasc céanna a thugaidís sa lá agus san oíche. Is amhlaidh a bhíodh an oiread sin scoláirí ag teacht ar na gearrscoileanna seo nach raibh slí dóibh go léir sa teach nó sa scioból ag an am céanna. Dá bhrí sin, thagadh a leath de na scoláirí ar feadh an lae agus an leath eile san oíche. Na scoláirí a tháinig ar feadh an lae lá amháin, b’iad sin na scoláirí a thiocfadh san oíche an lá ina dhiaidh sin.
  2. Is minic a d’inis Mícheál Ó Beirn (nach maireann), as Baile an Sciacháin [=Wingfield = bf An Droim], an scéal a leanas. Bhí fear ann san ochtú haois déag. Seanathair do m’athair ab ea é, agus is é Séamas Ó Corraí an t-ainm a bhí air. Chónaigh sé i gCluain Déise, baile beag atá cúpla céad slat ó shéipéal Chnoc Mhuire. Is san áit chéanna a rugadh m’athair, agus chónaigh sé ann freisin go dtí gur pósadh é. Bhí ainm an tseanfhir seo in airde ar fud an pharóiste mar
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)