Scoil: Craig Dhubh

An Chreig, Co. Mhaigh Eo
Séamus Mac Giobúin

1. An bréag is an fhírinne
    Fado bhí fear ann a raib beirt mhac aige. Cuireadar geall lé chéile lá gur fuide a racadh an fhírinne ná an bréag agus dúbairt an duine eile gur fuide a racadh an bréag. Do chuadar amach ar an mbóthar agus d'fágadar ar an gcéad duine a racadh an bóthar. An chéad fear a tháinig d'fiafruigh síad dhe cé fuide a racadh an fhírinne ná an bréag agus dúbhairt sé gur fuide a racadh an fhírinne. Do bhain an duine eile na súilí as annsin. "I gceann laé is bliadain" dubairt an chéad duine "béidh muid annseo arís".
    D'imtigh síad leó annsin agus lé tuitim na h-oidhce chuaidh an duine caoc isteach i roilig agus chúaidh sé fáoin lich. I lár na h-oidhce cé thiocfadh acht slúag mór cait isteach sa gCill.
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Annie Burke