Scoil: Craig Dhubh

An Chreig, Co. Mhaigh Eo
Séamus Mac Giobúin

1. Posaidhthe Fadó
    Posadh siad fado isan Inid. Tá an Inid ann go fóill. Tosuigheann an Inid indiaidh Lá Nodlac na mban se sin tosach na bliadhna. Criochnuigheann an Inid ar Mart roimh Ceadaoin an Luaithrigh. Tugtaoi "Luan na bPus" air an Luan sin mar bhiodh "pus" ar na cailiní ion-phosta nach bhfuair fear go foill. An dara luan deire tugtaoi "luan suil le Dia" air. Dairigh siad an t-am ag giorrú uatha acht ma bhí fhéin bhí suil aca i nDia. Bhí suil aca go gcuirfeadh Dia fear uata. Cén fáth gur toghadh an t-am sin i gcomhair cleamhnais. Is deacair an ceist sin a réidtheach.
    Deantaoi an cleamhnas i gcomhnuidhe ar an margadh. Thagadh muinntir an fhir agus muinntir ma mna le chéile. Theidheadh siad isteach i dteach Ósta agus do theidheadh siad suas an
    Brigid Ní Pilibín
    Mrs Walshe