School: Corrabha (Curravagh)

Curraghvah, Co. Cavan
(name not given)

dóibh féin.

Bhí cluiche eile aca fadó agus sé an tainm a bhí air ná "commons" ach an tráth seo de ló sé an tainm atá againn air ná - Iománuidheacht. Ní raibh an liathróid cosamhail leis an ceann atá aca anois. Gheibheadh na buachaillí préamhacha na ndriseóg atá an-chruaidh agus cruinn agus bhí sé sin mar "sliotar" aca. Annsin théigheadh siad go dtí fál (hedge) éigin agus le sgín ghearradh siad bata a raibh sórt "caimin" air. Bhí sé sin mar camán ag gach duine de na buachaillí agus is ón bhfocal "cáma" a tugadh "commons" mar ainm ar an gcluiche. Bhí márc i gcoirnéal na páirce in a raibh siad ag imirt agus bhí sé sin mar "goalposts" ag an lucht imeartha. Bhí móinfhear mhór aca agus gach Domhnac nuair a bhíodh an tAifreann thart bhíodh siad ag imirt agus na sluaighte daoine bailighthe a' breathnú ortha. Nuair a chuireadh duine an liathróid thar an marc sa choirnéal tugtaí " a hail out" air sin. Tá móinfhéar ag m athair agus bhíodh na cluichí ar suibhal ag na buachaillí ann, agus tugtar "Móinfhéar na gCleas" air fós mar gheall ar na cluichí a bheith ghá n-imirt ann.

Fuaireas an méid sin ó
    Padraig Mac Samhráin