School: Furglan, Inistíomáin (roll number 11813)

Furraglaun, Co. Clare
Seán Mac Daibhid

1. Bhi fear og 'na chomhnuidhe i dtigh agus gan duine aige acht a mhathair. Bhi si aosta agus bhi si ag eirighe dall agus nuair a bhiodh si ag deanamh na leitinn dho do bhiodh si ag sileadh na mine taobh amuigh den phota agus chonnaic an bhuachaill gur choir agus mithid do bean og d'fhaghail. Do bhi fhios aige ar a lan chailini acht do chuir se nios mo i dha ceann diobh darb ainm Maire agus Mairghead na ins na cinn eile, agus ni raibh fhios aige cen ceann diobh a phosfadh se. D'innis se e seo da mhathair, agus do chuimhnuigh a mhathair ar seift. Do bhi ceirtin snaith aice agus do cheangal si e tre 'na cheile agus do bhi snaidhm mor air agus do thainig Maire chun e do reidhteach acht dubhairt si nach mbeadh si ag caitheamh na h-ama go leir mar sin mar ni fheadfadh si e do sgaoileadh. Do thainig Mairghead agus do chaith si an tam go leir aige go dti go raibh si sgaoilte saor aice. Annsan do phos se Mairghead.