School: Furglan, Inistíomáin (roll number 11813)

Furraglaun, Co. Clare

Má's maith leat beith buan, caith fuar is te.
    Do bhiadh an tagairt sin.

Neanntóg do dhóíg mé cupóg do leighis mé.
    Cuirtear an chupóg sráíde (luibh) le doghadh neantnaóíge chun a leighiste
  2. Uair amháín bhí mainstear i n-áit darbh ainm do Rúsgach, i naice le Inagh. Tá an ainm seo ins an gceanntatar fós. Semoradh (?) é i n-am na Péin Dlighthe. Bhí ceathrar mánaigh ann agus marbhuighead beirt aca, agus nuair a bhí an beirt eile ag teichead báhadh iad i loch i n-aice na h-áite. Loch Riabhach a tugtar ar anois.
    Uair eile bhí sagart ag dul san oidhche chun an ola dhéanaigh a chuir ar duine a bhí ag fághail bháis. Casaidh sprid air ag Crosaire Chuillinigh ar an ród idir Innis agus Innistíomáín, agus timcheall míle go leith ó Innistíomain. Tar éis troda fíochmar marbh sé an sagairt agus deirtear ná coruigheann (?) ró-mhaith le aoinne a bhí nú atá comhnuidhe ortha i n-aice na h-áite ó shion
    Antaine De Barra
    Ballyea South, Co. Clare