School: Furglan, Inistíomáin (roll number 11813)

Furraglaun, Co. Clare
Seán Mac Daibhid

1. (continued from previous page)
    Brighid gréim arís ar an buidéal agus d'feuch isteach ann agus dubhairt go raibh dreafúir ag baile aige agus go raibh a congnamh ag taisteál uaithe i bhfad níos mó ná mar a bhí sé ag taisteal uaidh féin. D'innis sí do an seaghas mná bhí innti -- aois, eadaigh, feuchaint agus mar sin de. Níor chuir sin ionguadh ar bith air mar bhí fhios aige anois go raibh an dhreafúir istigh ins an mbuidíl os comhar a súl amach.
    Dubhairt sí leis ná raibh baoghal ar bith ar féin, acht beidh do dhreafúir marbh leas istigh do bhliadhan. B'fhíor di. Tháinig an fear slán ach fuar an dreafúir bás i gcionn bliadhna.
    Nil fhios ag aoinne cad a thárladh do'n buidéal tar éis bás Brighide. Is cosamhuil gur ó'n mbuidéal a fuair sí a cuid eolas agus a cumhachta.
  2. (no title)

Lá eile bhí sagart ag caint go daingean feargach le Bríghid ach d'fhreagair sí é agus dubhairt 'lá maith' atá fhios againn cad tá ag coimeád an córa maireamhail ar do dhruim, ag bagairt an diabhal ar dhaoine símplidhe.

Lá eile bhí sagart ag cainnt go daingean feargach le Bríghid ach d'fhreagair sí é agus dubhairt "Is maith atá fhios againn cad tá ag coimeád an cóta mairea[mh?]ail ar do dhruim, ag bagairt an diabhal ar dhaoine símplidhe.
    Séamus Ó Conghaile
    Moananagh, Co. Clare