Scoil: Baile Choitín (C.) (uimhir rolla 16110)

Ballycotton, Co. Cork
Caitlín Ní Rignigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a imthigeann as an inneóin. Ní raibh call call aon úair ag an ngabha cun rudaí speisíalta agus níor cuireadh bronntanasí cuige thar éinne eile.
    Dar le daoine ní raibh cómhactaí móra ag an ngabha cun fíacla do tharrach ná cun franncaig do dhíbirt ná cun aicídí do leigheas. Ni bhíodh scéalta fada Fíannaidheachta á innsint fadó insan gceardchain mar níl sí tógtha le fada. Ní deintí pící na tuaghann cun troda insan gceardchain ríamh.
    Ní raibh baint ag cheardchain díobh aon úair le cath mór staireamhail dar le daoine. Bíonn órd agus ceapórd cun an íarainn do bhúaladh agus soch air cun an íarainn do lubadh, bior cun poll do dhéunamh agus teannchair cun an íarainn do bhreith agus sluasaid.