School: Gleannóg, Malla (roll number 9448)

Glannoge, Co. Cork
Mrs K. Barrow

1. Fadó sa t-sean aimsir bhí feirmeóir beag na chómhnuidhe i mBaile-Mhúirne. Bhí sé i dtabhartaoibh le bó nó dhá bhó. Ní raibh puinn saidhbhreas ag an bhfeirmeóir seo, ac mar sin féin ní raibh aon easnain air. Bhí sgeach ag fás ar claidhe an chlóis, agus is é an ainim a tugtaí ar an sgeich seo ná Sgeichín "Árd a' Mhachaig". Bhíodh taidhreamh ag an bhfeirmeóir gach oidhche agus d'earfadh guth leis dul idir dhá Droichead Nuadh luimnighe agus do bhfhaigheadh sé pota óir ann ach níor cuir sé aon t-suim an ar dtúis.
    Bhíodh an taidreamh ceudna aige gach oidhche go dtí go raibh sé bodhar aige. I ndeire bharra dubhairt sé leis féin go raghadh sé ann. Gluais sé air fé dhéin an droichid, agus srois sé an áit go moch ar maidin. Bhí sé ag suibhal síos agus suas fé'n droichead do dtí an tráthnóna, agus ní raibh aon airgead fachta aige. Bhí breantas aige air féin i dtaobh é
    AT1645: The Treasure at Home
    Rita Sweeney