School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí beirt fhear ag dul go dtí aonach i mBeanntraighe uair. Bhí capall is truchaill acu mar bhíodar chun banaí do cheannach.
    Bhí páirt de'n bhóthar go mbeadh eagla ar gach aoinne a dul ann tar éis na h-oidhche a thuitim mar do [?]chídtí rud mar ghadhair i lár an bhóthar.
    Nuair a thánadar go dtí an áit do stop an capall agus do chrom sé ar chrothadh.
    Do tháinig na fir amach as an dtruchaill agus bhíodar id'iarraidh an capall do chur thar an áit agus tar-éis tamaill do ghluais an capall do.
    Do bhí an capall ana-buillthe amach mar is dócha go raibh an sprid ar chúlaibh an truchaill an aimsir sin go léir agus do bhí sé sin ana-throm ar an gcapall.
    Máire B. Ní Chéilleachair
    Tonn Láin, Co. Cork