School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Uair amháin do chómhnuig i nDoirín Aluinn seana bhean. Do bhí a mhac agus a bhean agus a gclann san ina chómnuidhe sa tig i n-aon-fheact lei.
    Ní raibh an bhean bhoct ró láidir agus do chaith sí bheit sa leabaid go h-ana mhinic agus do bhí ana chion ag muintir a tighe uirthe.
    Nuair a bheadh sí sa leabhaid agus nuair a theasteóchadh aon nídh uaite, do cuireadh sí fead beag aiste agus do thiocfad duine éigin cúiche.
    Do bhí an creatúir timpeall ar h-octó bliain an uair seo agus aon lá do bhuailead breóite í. Do thugadar an sagart agus an doctúir agus do bhí sí go h-ana olc.
    Fé dheire do fuair sí bás agus do cuiread í. Do bhí ana bhrón ortha ina dhiaid an bhean bhoct úd.
    Máire B. Ní Chéilleachair