School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ina chómhnuidhe i gCíll na Martra uair agus Seán a b'ainm do. Do cheap sé ná raibh aoinne chómh cliste leis féin chun airgead a dhéanamh.
    Lá amháin agus é ag ghabháil a bhóthair do casadh fearín beag ar Do bhí an fearín ag cainnt leis ach ní raibh aon mheas aige ar. Níor dhein Seán pioch ach ag maoidheamh as féin.
    D'imthig an fearín agus cúpla lá na dhiaidh do chuaidh Seán go dtí an t-aonach chun bó a cheannach mar ní raibh an stoc ceart ar a bhfeirm agus ag dul isteach do'n aonach do, do casadh an fearín beag ar agus bó néata dearg aige agus [?] aice.
    Do rith an fear cuige "Do thabarfhainn cúig púnt dhuit uirthe" ar seiseann. "Cúig púnt" ar seiseann ag gáiridhe. "Do thabarfí deich dhom ach ní thógfhainn".
    Máire B. Ní Chéilleachair
    Tonn Láin, Co. Cork