School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do mhair duine bocht i mBaile-Mhúirne fadó. Is is shuas in-aice Naomh Gobnait a bhí sé 'na chomhnuidhe. Dho bhí sé pósta agus do fuair a bhean bás cúpla bliain tar-éis iad a pósadh agus do bhí ana-bhrón air na diaidh, an fear bocht.
    Ní raibh aon clann acu agus do thosnuig sé féin ar ól agus do bhí ana-bhrón air é thosnughad.
    D'airig sé guth ag rádh leis dá mbéarfhad sé ar slat draighean dubh agus é chur isteach san abha agus é choimeád ansan go dtí go dtiocfhad duilleóg air.
    D'eirig sé go luath an mhaidin sin agus do fuair sé a chorán agus do ghéarr sé an slat draighean dubh agus do chuaidh sé go dtí an abha agus do choimeád sé an slat draighean dubh
    Siobhán Ní Chárthaigh
    Na hUláin Thiar, Co. Cork