School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

fear éigin aréir agus go bfuil sé istig san lios anois"
    Do tháinig an cat go dtí an tig seo ghá innsint do bhean "gach rud mar dheall air an púca a chonnaic sé agus cad dubhairt sí leis." Do thosnuig an bhean ag gol nuair d'airig sí an méid sin mar do cheap sí ná fiadfhadh an fear gan teacht amach a thuille pé rud a dhéanfhaidís do.
    Do labhair an cat leis an bean airís "agus dubhairt sé go mbeadh sé féin ag cabrúghad leis cun an fear a thabairt amach" Do bhí ana áthas air an bhean nuair d'airig sí é sin agus dúbhairt sí leis an cat "go raibh sé féin go h-ana mhaith ar fad."
    Do thug an bean rud le n'ithe don cat agus nuair do tháinig an oidhche do chuaidh an bean a chodhladh na leabaidh féin agus dubhairt sí leis an cat "go bfeadfad sé sin dul a codhladh istig sa bosca" agus dubhairt an cat léi "go bfearr leis bheith istig san bosca na in-aon-áit eile," do chuaidh an bean suas an staighre agus do
    Noírín Ní Shuileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Cork