Scoil: Drom Dhá Liag (C.) (uimhir rolla 12230)

Drimoleague, Co. Cork
Bean Uí Dhrisceoil

Ar an leathanach seo

1. Ar an dtaobh thiar theas de Conndae Corchaighe tá críoch nó tuaith ar a dtugtar Corca Laoidhe. Sé an fáth go dtugtaoi an t-ainm sin air ná an cuid ba mhó dhe a bheith in a corrach agus gur treibh de muinntir Lugh Ith a bheith in a gcomhnuidhe ann in ealládh. De réir Anála na gCeithre Máigistrí tháinig Lugh Ith go hÉirinn le Clanna Mileadh timceall 1400 R.C.
    Siad teorannta an tailimh sin ná ó abhainn an Neidín san Iarthar go dtí an Bhanndain san oirthear. Níltear deimhinigtheach i dtaobh an teorann thuaidh ach de réir na sean-daoine do lean sé na sléibhte ó Bheanntraighe go dtí Dunmaonmhuighe. Sa críoch mór seo bhí naoi paróistí triochad agus b'iad seo leanas na treabhanna ba thábhachtaighe a chomhnuig ann - Cárthaig, Drisceolaig