School: Máistir Gaoithe (roll number 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Kerry
Pádraig Ó Siochfhradha

1. (continued from previous page)
    a gheibheadh ná an costas a thabhairt do nuair a bhíodh sé ag dul go dtí Aonach an Phuic agus go patrún Cill Gobnatan.
    Nuair a bhíodar ag iarraidh an Gaedluinn do chur síos agus an Beurla do mhuineadh do na scoláirí bhí an Signom ag an máíghistir chun an gnóth san a dhéanamh. Nuair a chloisfeadh sé aoinne ag labhairt na Gaedluinne thabharfadh sé an Signom do agus nuair a chloisfeadh sé sin aoinne á labairt thabharfahd sé dó-san é agus an duine go mbeadh an Signom aige ar maidion tabharfhadh an máíghistir leasa maith dhó.
    Bhí beirt scoláirí ó Cillín-Líath ag dul ar scoil go Lait an Casúraigh. Seamus Fada agus Dómhnall Tomaís a b'ainm dóíbh. An maidion seo bhí an Signom ag Seamus Fada. Bhí scata gabhair agus mionán ar an mbóthar rómpa "Hí mionán" arsa Dómhnall Thomáis ag cur an ruaig ar na gabhair. Chaith Seamus Fada an Signom chuige agus fuair Dómhnall cúig buile de'n t-slat nuair a chuaidh sé isteach ar maidion. Nuair a bhí Dómhnall ag innsint an scéíl in a dhiaidh - san sé rud a dúbhairt sé ná "Ní dhéanfainn dabhat ar Seamus bhí
        1. buildings
    Áine Ní Sheaghdha