School: Curraichín (B.) (roll number 15978)

Curraheen, Co. Kerry
Seán Ó Scothlaoich

1. (continued from previous page)
    comharsain í. D’fhiafraig sí de bhean a tighe an bhféadfadh sí corcán a thabhairt dí ar fead tamall. Tug an bean tighe gallún bainne isteach sa chorcán “Seadh a bhean bhocht” ar sise, “B'fhéidir go dteastochadh braon bainne uait.” Thóg an bhean léi an corcán agus chuir sí an corcán abhaile arís san tráthnóna. An dara lá tháinig sí arís d'siasruig sí an corcán dí. Tug sí an corcán dí agus chuir sí gallún bainne mar ar thug sí dhí an cead uair roimhe sin agus chuir sí isteach sa chorcán é. Tug an bhean buideachas dí. Chuir sí an corcán abhaile san tráthnóna. Tháinig sí an tríomhadh lá d'fiafruig sí an corcán dí arís. Má tháinig sí dúbhairt sí leis an bhean tighe gurbh í an bhean a b'fhearr a tháinig annso le na blianta go dtí an fheirm seo. "Agus mar atá tú cómh maith," dubhairt sí léi. Doras drom an tighe do dhúnadh agus gheárdh drom an
    Donnchadh Ó Seaghdha
    Callahaniska, Co. Kerry