School: Curraichín (B.) (roll number 15978)

Curraheen, Co. Kerry
Seán Ó Scothlaoich

1. Tá an ainm sin ar an áit na bhfuil Suidhe Finn ann tá dhá chasadh ar an abhainn Carrthaighe atá ag rith síos in aice leis go Dúmhcha.
  2. Tá an áit sin in aice le Suidhe Finn I gComán. Bhí ór curtha i bfolach ann ag na Danair fadó. Tháinig fear ó Chonnacht aon lá amháin agus do dhein sé poll mhór chun an óir d’fhághail. Bhí sé seachtmhain ar an obair. Chuaidh sé síos ann annsan ach ní fhanfadh aon lampa ar lasadh ann. Nuair a tháinig sé amach thuit na clocha agus an ghairbhéal isteach ann agus do líonadh an poll arís.
    Tomás Ó Muirceartaig
    Commaun, Co. Kerry