School: Curraichín (B.) (roll number 15978)

Curraheen, Co. Kerry
Seán Ó Scothlaoich

1. Fear breágh a b'eadh Piobaire an Mhála. Padruig Ó Cluabháin ab'ainm dó. Bhí sé ana mhaith chun an píob do sheinim. Bhí sé ag ceólóireacht cun na daone móra ó Shasana nuair a bhí féasta aca. Bhí Sasanach mór-dhuine thiar i gCealla cúig mile ó Gleannbeithe. h-Assid (no Blennerhassit) an ainm a bhí air. Bhí inghean aige. Thuit sí ingrádh le Piobaire an Mhala. D'ealuig sí leis. Dá gceodfadh a h-athair í na dhiaidh san do lamhachfad sé í, mar ghealll ar ealughadh le Caitiliceach. Do dhein na daoine amrán mar gheall ortha. Do phós an inghean é annsan. Bhí scoil rinnce aige i mBaile an t-Sioda in aice le Tráighlí, ach b'éigin dóibh rith ó áit goo áit le h-eagla go dtiocfad a h-athair suas leo. D'fan
      1. poetry
    Donncadh Ó hEaluighthe