School: Gráig na Gréine (roll number 12819)

Graignagreana, Co. Kerry
Anna Ní Shiocfhradha

1. (continued from previous page)
    mar bhí cnochán mór ann. Oiléan a Drúinn Mar bhí sceac geal ag fás ar dhruim bheag. Carraig na Léine. Mar ta carraig mór líath ann. Duine codladh Mar bhí dáoine in codladh san áit sin oidhche amhain. Eisga Dréoilín Dá b'feiceadh stróin séar Eisga Dréoilín ceapfadh sé ná bheadh slige dó dréoilín síubhal ann ta se có cáol. Cnoch na dibhair:- Mar bhí a lan dobhair ar an gcnoch :- Cnoc na mionáin mar bhí gabhair óga ar an cnoc:- Eisga stíallaig sin áit garbh' na lán crann ag fás :- Cruch na binne. Mar bhí an cnoc ag eiríge árd :- Múing na tairig áit íseal fluich. Thairig sórt fionáin áit íseal fluich in a bfásann sórt fionáin:- Eisg cruidhte fadó nuair a bhí na capaill ag dul súas an cnoch baintí na cruidhthe de na capall
    Derrylea, Co. Kerry
    Séan Ó Dhomhnaidhe